Nimi: Satu Paananen

Vaihtomaa: Tšekki

Vaihtoyliopisto: Masaryk University

Vaihdon ajankohta: 4. opintovuoden syksy (2022)

Vietin syyslukukauden 2022 vaihto-opintojen parissa Tšekin toiseksi suurimmassa kaupungissa, Brnossa. Brnon 380 000 asukkaasta noin 80 000 on opiskelijoita, joten kaupunki tarjoaa otolliset olosuhteet vaihto-opiskelijaelämälle. Pääkaupunkiin Prahaan verrattuna tämä opiskelijakaupunkien helmi on rento ja suhteellisen kompakti kohde, jossa voi nauttia paikallisemmasta tunnelmasta.

Vaihtoyliopistona dumppareille toimii Masarykin yliopisto, joka on maan toiseksi isoin yliopisto. Kurssivalikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin, vaikkakin IT-tiedekunnan kurssit ovat paljon teknisesti painottuneempia meidän dumppareiden opintoihin verrattuna. Kursseja voi kuitenkin valita myös oman tiedekunnan ulkopuolelta.

Kaupungin sijainti on loistava niille, jotka haluavat nähdä vaihdon aikana muutakin kuin vain yhden maan

Vaihdon aikana matkustelin paljon sekä Tšekin läheisyydessä, että kauempanakin Euroopassa. Brnon paikallinen lentokenttä on melko pieni, eikä sieltä siksi ole kovin hyviä lentoyhteyksiäkään. Tästä huolimatta kaupungin sijainti on loistava niille, joka haluavat nähdä vaihdon aikana muutakin kuin vain yhden maan. Wienin lentokenttä Itävallassa on alle parin tunnin päässä Brnosta, joten olosuhteet lentomatkustukselle ovat jopa paremmat kuin Jyväskylästä käsin. Tämän lisäksi bussilla ja junalla pääsee helposti sekä edullisesti matkustamaan ympäri keskieurooppaa, mikä onkin hyvin suosittu matkustusmuoto vaihto-opiskelijoiden keskuudessa.

Kaupunkielämää Brnossa

Se, että päädyin vaihtoon juuri tähän kohteeseen, tuli itsellenikin yllätyksenä. Ensimmäinen hakutoiveeni Brno ei ollut, vaan se päätyi hakulomakkeelle villinä korttina. Näin ollen saadessani tietää päässeeni juuri tähän kohteeseen, minulla ei ollut juuri lainkaan ennakkokäsityksiä kaupungista, tai edes maasta. Uskon, että juuri tämä teki kuitenkin vaihdosta osaltani valtavasti antoisamman: pääsin tutustumaan aivan tuntemattomaan ympäristöön.

Vaihdon ajan asuin opiskelijoille tarkoitetussa asuntolassa, josta maksoin hieman yli 200 euroa kuussa. Jaoin huoneen toisen suomalaisen opiskelijan kanssa, jonka kanssa olimme yhteenmuutosta sopineet etukäteen. Huoneiden vuokraaminen tapahtui etukäteen määriteltynä päivänä verkossa “nopeat syö hitaat” periaatteella. Asuminen ja huoneen jakaminen on monelle yksi isoimmista jännityksen aiheista vaihtoon lähdössä, mikä onkin täysin ymmärrettävää. Itsekin sain kokea sekä asuntolaelämän hyviä, että huonoja puolia - jälkikäteen ajateltuna olen kuitenkin erittäin iloinen siitä, että siellä asuin. Asuntolaelämästä on monta lämmintä, hauskaa sekä surkuhupaisaakin muistoa, joita on mukava muistella jälkikäteen.

Brno tuntui näin Jyväskylässä asumisen jälkeen sopivan kokoiselta kaupungilta, jossa riittää tekemistä, mutta liikkumiseen ei mene pitkiä aikoja. Julkinen liikenne toimii hyvin, kaupungissa pääsee liikkumaan raitiovaunulla sekä bussilla. Alle 26-vuotiaille opiskelijoille kolmen kuukauden julkisen liikenteen lippu on edullinen, normaalisti 1370 korunan eli noin 57 euron kausilipun saa tällöin puoleen hintaan.

Tšekki on täydellinen vaihtokohde oluen ystävälle. Maasta löytyy tunnetusti todella hyvää olutta eikä tuopista pidä ravintoloissa lähes koskaan maksaa paria euroa enempää. Tämä vaihtokohde sopii siis opiskelijabudjetille mainiosti. Ruokaravintoloitakin kaupungista löytyy moneen lähtöön, itse huomasin suurkuluttavani erityisesti intialaista sekä kasvisruokaa - tšekkiläinen perinneruoka kun ei tosiaan ole kaikkien (mukaan lukien itseni) mieleen. Opiskelijaravintoloita en ikävä kyllä voi suositella, sillä laatu on heikko ja hinta siihen nähden melko korkea.

Haasteet ja kulttuurishokit osana vaihto-opiskelua

Vaikka vaihtoni sujui kaiken kaikkiaan hyvin, kohtasin minäkin haasteita matkan varrella. Esimerkiksi terveydenhuollon järjestelyt eroavat paljon suomesta, ja etenkin ulkomaalaisena koin vaikeuksia päästä hoitoon. Näissä tilanteissa voi aina onneksi pyytää apua esimerkiksi tutorilta tai vaihtokoordinaattorilta.

Tšekissä byrokratia on vahvemmin esillä ja monenlaisia lappuja täytyy täytellä vaihdon aikana. Kaikki käytännön asiat kuitenkin ovat lähtökohtaisesti helppo hoitaa, ja niihin löytyy useimmiten hyvät ohjeistukset.

Tšekkiläisiä ei usein kuvailla vieraanvaraiseksi ja ystävälliseksi kansaksi. Tämä vaikutelma saattaa tulla osittain siitä, ettei kulttuuriin kuulu tekopirteys, small talk tai asiakaspalvelukeskeisyys. Olikin mielenkiintoista huomata, etteivät suomalaiset verrattaen olekaan niin kovin synkkää kansaa. Paikalliset eivät aina ole kovin innokkaita auttamaan myöskään siksi, ettei kielitaito ole yhtä hyvä, kuin Suomessa.

Miksi lähteä vaihtoon?

Mielestäni jokaisen kannattaisi käydä vaihto-opiskelemassa ainakin kerran elämässä. Asuminen uudenlaisessa ympäristössä ja sopeutuminen erilaiseen kulttuuriin avartaa näkemystä ja antaa arvokasta elämänkokemusta.

Vuorovaikutus- ja kielitaidot kehittyvät varmasti, sillä vieras kieli on väistämättä päivittäisessä käytössä. Toisinaan eteen tulee tilanteita, joissa yhteistä kieltä ei löydy, jotka nekin ovat omalla tavallaan opettavaisia kohtaamisia. Mukavuusalueen ulkopuolelle joutuu väistämättä.

Vaihto-opiskelu antaa myös mahdollisuuden rikastuttaa opintoja mielenkiintoisilla kursseilla, joita ei omassa yliopistossa ole tarjolla. Itse esimerkiksi löysin tiedekunnan kurssitarjoomasta graafisen suunnittelun kursseja, jotka olivat aivan loistava mahdollisuus päästä kehittämään omia taitoja oman mielenkiinnonkohteen parissa.

Viimeisenä oljenkortena mainittakoon, että vaihto-opiskelu ei ole ainoastaan opiskelua - vaan myös hauskanpitoa, uusia ystäviä ja matkustelua. Sinä voit tehdä omasta vaihdostasi täysin oman näköisesi kokemuksen. Itse sain paljon hyviä ystäviä useista eri maista, joiden luona tulen varmasti tulevaisuudessa vierailemaan. Suosittelen vaihdon aikana osallistumaan vaihtareille ja muille opiskelijoile järjestettyihin tapahtumiin, ja toki myös järjestämään itse omia aktiviteetteja vaihtariporukan kesken.

Vaihto on aivan varmasti mahtava kokemus, riippumatta niinkään kohteesta. Tiedän monta ihmistä, jotka kokevat maan, jossa olivat vaihdossa, ikään kuin “toiseksi kotimaaksi”. Kohteeseen syntyy aivan erilainen side, kuin vaikka muutoin ympäri maailmaa reissatessa.

Viisi vinkkiä vaihtoon lähtijälle

1. Hae apurahoja

Erasmus-apurahan saa toki yliopiston kautta vaihdon ajalle, mutta apurahoja kannattaa hakea myös yrityksiltä ja/tai säätiöiltä. Tätä en itse tehnyt, mikä jälkikäteen on kaduttanut. Tällä tavoin voi kasvattaa vaihtoajan budjettia merkittävilläkin summilla.

2. Omaksu rento “maassa maan tavalla” asenne

Suomessa olemme tottuneet siihen, että asiat toimivat tietyllä tavoin. Se, mikä meille on itsestään selvää, ei välttämättä ole sitä muualla maailmassa. Vaikka jotkin asiat aiheuttavat ymmärrettävästi ärsytystä ja stressiä, kannattaa siitä huolimatta pyrkiä suhtautumaan asioihin hieman rennommin, niin pääsee itsekin helpommalla.

3. Panosta kulttuurivaihtoon

Tutustu rohkeasti eri ihmisiin eri kulttuureista - ole kiinnostunut, kysele ja opeta muille myös omaa kulttuuria. Nämä ovat kaikista mielenkiintoisimpia hetkiä omien vaihto-opintojeni ajalta.

4. Pidä mieli avoimena

On normaalia kohdata tilanteita, joissa vaikkapa elämäntyyli, arvot ja uskomukset ei kohtaa. Vaihto-opiskelijana on kuitenkin tärkeää kunnioittaa muita kulttuureja. Tämä ei tarkoita, että asioista on oltava samaa mieltä, mutta yritä ymmärtää ja hyväksyä muut näkökulmat ja välttää liikaa kriittisyyttä.

5. Hyödynnä mahdollisuus matkustella

Vaihto-opintojen ei tarvitse tarkoittaa pitäytymistä pelkästään yhdessä paikassa. Vaihdossa on ainutlaatuinen mahdollisuus reissata ympäröiviin maihin ja kaupunkeihin, ja monessa tapauksessa se on myös edullisempaa kuin Suomesta. Pakkaa siis reppu ja lähde valloittamaan maailmaa!