Nimi: Sofia Manninen
Opintovuosi: 4
Vaihtomaa: USA, Oklahoma
Vaihtoyliopisto: Northeastern State University

Miten valitsit vaihtokohteesi?

Halusin ehdottomasti Amerikkaan, sillä se on ollut haaveeni jo vuosien ajan. ISEP-ohjelman kautta haettaessa valitaan 10 yliopistoa sen perusteella, mikä on itsestä mieluisin. Halusin tehdä sivuaineeksi graafisen suunnittelun ulkomailla, sillä Jyväskylässä sitä ei voi tehdä. Valitsinkin yliopistot pitkälti opintotarjonnan mukaan. Tahlequahissa sijaitseva Northeastern State University oli kahdeksas valintani, ja minut sijoitettiin vaihto-ohjelman kautta sinne.

Merkittävimmät vaihtariarjen erot opiskelijan arkeen Suomessa?

Jenkeissä asuttiin kampuksella, ja kaikki ruokailut tapahtuivat koulun ruokaloissa. Laajan ruokalan lisäksi kampukselta löytyi puolen tusinan verran pikaruokaravintoloita. Kampus sijaitsi syrjässä kaikesta, mutta alueelta löytyi kaikki uimahallista ja sisäjuoksuradoista kirjastoihin ja teattereihin. Opetus oli lukiomaista, eikä yhdelläkään kurssilla ollut yli 20 henkeä. Massaluentoja ei ollut. Läsnäolopakko oli jokaisella kurssilla, ja opettajat antoivat paljon läksyjä. Päivät olivat aika selkeällä rungolla rakennettuja, koska ruokaa oli tarjolla vain tiettyinä aikoina, luennoilla oli pakko olla, ja niin edelleen. Suomessa eläminen ja opiskelu on todella vapaata, eikä kukaan huutele perään, jos et hoida asioitasi. Tahlequahissa opettajat kuitenkin seurasivat tarkasti oppimista, etenemistä ja esimerkiksi puhelimen käyttöä luennoilla.

Siisteimmät asiat, joita olet tehnyt / mieleenpainuvimmat kokemukset vaihdossa?

Reissaaminen oli varmasti siisteintä. Kävimme Miamissa itärannikolla, ja kiertelimme lähiosavaltioita. Teksas on oikeasti niin iso ja yliampuva, kuin olettaa. Myös korispelien ja baseballin seuraaminen oli siistiä jo pelkän kannatuskulttuurin ja miljöön takia. Esimerkiksi yksi taloustieteen professoreistamme värjäsi itsensä aina korispeleihin vihreäksi koulun värien mukaan. Suomessa tuskin kohtaisi samaa. Jenkkifutista en päässyt katsomaan, koska kausi oli pelattu jo syksyllä. Tahlequahin joukkue ei toki yhtään peliä voittanut, joten en sitten tiedä kuinka paljon tässä lopulta missasin.

Asia, jota et pääsisi tekemään / kokemus jota et saisi Suomessa?

En keksinyt tähän mitään suurempaa yksittäistä asiaa, mutta monia pienempiä asioita ei tulisi taatusti tehtyä. Esimerkiksi en voisi Suomessa kuvitella herääväni kahdeksalta aamulla pääsiäismunien metsästykseen, mutta niin vain loikin ympäri kampusta ja metsästin munia. Myös roadtripit olivat aika siistejä, kun suoraa baanaa oli maileittain, ja nopeusrajoitukset kaukana Suomen rajoista!

Mikä on parasta vaihtokohteessa?

Yleinen kulttuuri ja ”southern hospitality” oli jotain mitä kaipaan. Jenkkien populäärikulttuuri on ollut aina minulle sydäntä lähellä, joten pelkkä peruselämä oli tosi mielenkiintoista. Ihmiset olivat todella kiinnostuneita minusta, Suomesta ja vaihtariudesta. Koska olin monelle ensimmäinen tuttavuus Euroopasta, kävin monia mielenkiintoisia keskusteluja esimerkiksi siitä, käyttävätkö suomalaiset kelloa tai autoja. Kuitenkin sympaattinen tietämättömyys oli tavallaan minusta myös paras asia. Ihmisten erilaiset arvomaailmat ja näkemykset avarsivat omaa maailmankuvaa aika rytinällä. Muuten Tahlequah ei palveluillaan mitenkään häikäissyt, mutta Muuramen kasvatille ihan riittävän kokoinen kylä.

Mikä on paras tapa verkostoitua / hankkia kavereita vaihtokohteessa?

NSU:ssa ei järjestetty vaihtareille lainkaan ohjelmaa, joten paras tapa on olla itse reipas ja aktiivinen. Koska asuimme kahden hengen dormeissa, minulla oli kämppis. Kämppiksen kanssa meistä tuli hyvät ystävät, ja juttelemme edelleen lähes päivittäin. Lisäksi tutustuin hänen kauttaan uusiin ihmisiin. Kursseilla tutustuin myös uusiin tyyppeihin, koska luokkakoot olivat pienet ja kaikki tiesivät toisensa. NSU:ssa oli yksi suomalainen lisäkseni, ja meidät tutustutettiin toisiimme. Tapahtumia ei juuri järjestetty, joten kavereiden saaminen oli aika paljon itsestä kiinni.

Mikä oli merkittävin kulttuuriero vaihtokohteessa verrattuna Suomeen?

Yleinen arvomaailma ja vastuunotto. Me suomalaiset olemme oppineet jo pienestä pitäen ottamaan vastuuta teoistamme, ja ymmärrämme että asioilla on syy-seuraussuhteet. Monelle jenkille oli todella vaikea tajuta, että asioilla on seurauksia, ja monesti vastuunotto tuntui heille vaikealta. Oklahoma oli yksi eniten Trumpia äänestäneistä osavaltioista, ja stereotyyppinen republikaani näkyi monessa ihmisessä. Esimerkiksi asiakaspalvelu oli valovuoden Suomea edellä. Opettajat olivat oikeasti kiinnostuneita tekemisistäsi, ja opetus oli paljon yksilöllisempää. Myös tarjonta oikeastaan kaikessa oli laajempaa ja parempaa – oli kyse ruuasta, urheilusta, Netflixin leffoista tai parkkipaikoista. Kaikkea oli tarjolla laajalla kirjolla!

Voinko tätä suositella?

Tahlequahissa pääsee varmasti kokemaan sitä aidointa ja autenttisinta jenkkieloa. Jos haluaa suuren maailman sykettä, ison yliopiston ja paljon elämää, ei NSU ehkä ole oikea valinta. Jos kuitenkin haluaa opiskella laadukkaasti ja kokea amerikkalaista kulttuuria parhaimmillaan, on Oklahoma oikein oiva valinta.