January 21, 2022
Vaihtokokemuksia Ruotsista
Nimi: Sanni Laine
Vaihtomaa: Ruotsi
Vaihtoyliopisto: Stockholm University
Vaihdon ajankohta: 3. opintovuoden kevät (2019)
Miten päädyit tähän vaihtokohteeseen?
Olen aina pitänyt kovasti Pohjoismaista, minkä vuoksi aloin selailla näiden maiden vaihtokohteita. Samalla halusin päästä maahan, jonka kieltä olen opiskellut ja tätä kautta parantaa myös kielitaitojani. Päädyin siis katselemaan Ruotsin kohteita. Kävin parissa vaihtoinfossa kuuntelemassa aikaisempien opiskelijoiden vaihtokokemuksia ja näiden jälkeen innostuin Ruotsista vielä lisää, joten päätöksestä tuli lopulta helppo. Maan yliopistoista päädyin Tukholman yliopistoon, sillä siellä kurssivalikoima sekä kaupungin muut tapahtumat ja mahdollisuudet houkuttelivat eniten.
Merkittävimmät vaihtariarjen erot verrattuna opiskelijan arkeen Suomessa?
Käymieni kurssien opetus oli melko interaktiivista ja ne sisälsivät paljon esitelmiä, joihin kesti hetken aikaa totutella. Omat kurssini vaativat myös läsnäoloa ja tämä oli yliopistolla hyvin yleistä, vaikkakin kurssiriippuvaista. Lisäksi Ruotsissa ei ole tarjolla opiskelijahintaista lounasta, joten Suomen opiskelijalounaisiin tottuneena kampuksen hinnat kirpaisivat hieman. Tämän vuoksi opiskelijoiden keskuudessa olikin yleistä esim. lämmittää omaa ruokaa kampukselta löytyvissä mikroissa.
Mieleenpainuvimmat kokemukset vaihdossa?
Niitä on monia, mutta yleisesti hienoja kokemuksia olivat vaihto-oppilaiden keskuudessa vallitseva yhteisöllisyys sekä parempi tutustuminen Pohjoismaihin! Ehdimme matkustaa useaan kertaan Ruotsin sisällä, mutta myös esimerkiksi Norjassa ja Tanskassakin, näitä kohteita kierrettiin roadtripeillä autolla tai sitten junilla ja busseilla. Yksi mieleenpainuvin näistä reissuista oli se, kun lähdin vain muutaman päivän varoitusajalla kahden kaverini kanssa töihin festareille Tanskaan Aarhusiin (tämä oli aikaa ennen koronaa </3).
Asia, jota et pääsisi tekemään / kokemus, jota et saisi Suomessa?
Jatkuvasti kahden vieraan kielen käyttäminen, uusi ympäristö, monikulttuuriset uudet ihmiset sekä toistuva oman mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen eivät onnistu Suomessa ainakaan samalla tavalla. Lisäksi mieleen tulee se, että yliopiston asunnoissa, joissa itse asuin oli hauska perinne, että joka tiistai mennään avoimen ikkunan ääreen tasan klo 22 ja huudetaan täysillä (nimitys tälle oli Lappis scream). Sen tarkoituksena oli päästää kaikki opiskeluista/mistä vaan muusta kerääntynyt turhautuminen ja raivo ulos. Koko asuinalue siis raikui huudoista joka viikko tiistaisin enkä usko, että tätäkään olisin päässyt Suomessa kokemaan.
Mikä oli parasta vaihtokohteessa?
Tukholma on ihana kaupunki ja siellä riitti paljon tekemistä ja näkemistä koko vaihtokauden ajan, aina löysi uusia kivoja alueita, tapahtumia ja kahviloita. Tykkäsin myös Tukholman yliopiston kampusalueesta (omat opintoni sijoittuivat Frescati-kampukselle) sekä siellä sijaitsevista eri tiedekuntien värikkäistä villoista eli ”huviloista”, joissa järjestettiin tuolloin joka viikko erilaisia tapahtumia ja joista osaan porukka kokoontui myös opiskelemaan ja hengailemaan muuten vain.
Mikä on paras tapa verkostoitua / hankkia kavereita vaihtokohteessa?
Vaihtareille ja kaikille muillekin opiskelijoille tarkoitetut tapahtumat olivat mielestäni tosi hyvä tapa saada kavereita! Yliopistolla oli buddy-groupeja, jotka toimivat tutorryhmien tapaan ja joiden kautta sai infoa sekä pystyi osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin matalalla kynnyksellä. Buddy-groupin kautta pääsi myös paremmin tutustumaan paikallisiin tutoreihin. Lisäksi hain yliopiston tarjoamiin asuntoihin ja asuin melko isossa solukämpässä, jossa asui vaihto-opiskelijoiden lisäksi myös paikallisia opiskelijoita sekä ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita. Suosittelen hakemaan yliopiston tarjoamia asuntoja, sillä niissä vietettiin aikaa yhdessä ja jaetuissa keittiöissä järjestettiin usein yhteisiä ruokahetkiä tai illanistujaisia, joten myös tätä kautta oli helppoa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin.
Mikä oli merkittävin kulttuuriero vaihtokohteessa verrattuna Suomeen?
Suomi ja Ruotsi eivät eroa kovin radikaalisti toisistaan, mutta sanoisin, että ruotsalainen kulttuuri oli hieman rennompaa suomalaiseen verrattuna, esim. fika-tauko kuului aina päiviin ja tuntemattomille jutteleminen tuntui olevan luontevampaa. Lisäksi eroja löytyy esimerkiksi juhlapyhien perinteistä, kun vappuna poltettiin kokkoja ja juhannuksena tanssittiin puolestaan juhannussalkojen ympärillä.
Voitko suositella kohdetta vaihtoa harkitseville?
Voin suositella lämpimästi! Vaihtareita on vuosittain paljon ja yliopisto on viihtyisä. Opintojen kannalta on hyvä tiedostaa, että kauppatieteiden kursseja ei pysty valitsemaan, mutta tätä lukuun ottamatta kurssivalikoimat ovat kattavat. Valitsin itse kurssit muualta kuin IT-tiedekunnasta, koska halusin saada monipuolisuutta opintoihin ja panostaa enemmän kielitaitoon, mutta ainakin omaan hakuaikaani myös IT-puolelta löytyi kiinnostavalta vaikuttavia kursseja. Lisäksi Tukholman yliopisto tekee yhteistyötä SSES:n (Stockholm School of Entrepreneurship) kanssa, jonka workshopeille on mahdollista osallistua.
Tukholma on kaupunkina monipuolinen ja opiskelijoille suunnattujen tapahtumien lisäksi kaikkea muutakin tekemistä löytyy paljon. Samalla pääsee tietysti myös muistuttelemaan mieleen ruotsia ja tutustumaan paremmin meidän ihanaan länsinaapuriimme! :-)