Nimi: Vesa Uotila

Opintovuosi: 4

Vaihtomaa: Kiina

Vaihtoyliopisto: Beijing Foreign Studies University (BFSU)

Miten valitsit vaihtokohteesi?

Noin pari vuotta sitten kuulin, että meidän yliopistossamme pystyy opiskelemaan kiinan kieltä. Tästä sain ajatuksen, että miksipä ei, päätin ottaa pari kurssia ja katsoa mihin se johtaa. Kiinalaisia on noin 1,3 miljardia eli teoriassa maailman joka viides henkilö on kiinalainen. Osaan jo ihan riittävästi englantia, eli, kun hallitsen kiinan, pystyn keskustelemaan lähes jokaisen henkilön kanssa maailmassa. :P Tämän lisäksi Kiina on yksi maailman merkittävimmistä kasvavista talousmahdeista, joten näen, että kiinan kielen taito on etu sekä nyt että tulevaisuudessa. BFSU on paikallisen yliopistojen rankkausjärjestelmän mukaan maan paras kieliyliopisto, joten mikäs sen parempi paikka opiskella paikallista kieltä. Pidän myös kiinalaisesta ruoasta ja Kiinassa sitä syödään paljon.

Merkittävimmät vaihtariarjen erot opiskelijan arkeen Suomessa?

Kiinan kielen opiskelu yliopistossa on hyvin ”koulumaista” eli muistuttaa hyvin paljon peruskoulun kieltenopetusta. 2/3 oppitunneista pitää olla läsnä ja sanakokeita sekä kotitehtäviä on lähes päivittäin. On kuitenkin muistettava, että kiina on yksi maailman haastavimmista kielistä eli sen opiskelu vaatiikin hieman omistautumista. Opiskelurytmiin sopeutuu kuitenkin melko nopeasti ja aikaa tärkeimpään eli ryyp… *köh* maahan tutustumiseen on riittävästi.

Myös erittäin oleellinen ero on se, että täällä (Suomen) opintotuki riittää elämiseen hyvin. Esimerkiksi jos kampuksen kanttiinin ruoka ei maistu, ravintolassa syöminen mahtuu tiukkaankin opiskelijabudjettiin. Minua vuotta aikaisemmin Kiinassa käynyt kaverini sanoi maasta erittäin hyvin: ”Kiina on hauska maa, mutta se on vielä hauskempi, jos osaat kiinaa”. Arki ja asioiden hoitaminen ovat siis huomattavasti helpompaa, jos osaat kieltä tai sinulla on kaveri joka osaa. Ei kannata kuitenkaan liikaa pelästyä, jos minä olen selvinnyt, niin selviät sinäkin.

Siisteimmät asiat joita olet tehnyt / mieleenpainuvimmat kokemukset vaihdossa?

Lista on loputon, mutta tehtyä on tullut ainakin ne asiat, joita jokaisen Kiinassa kävijän tulisi tehdä: olen käynyt Kiinan muurilla ja Kielletyssä kaupungissa, olen käynyt katsomassa terrakottasotilaita XiAnissa(西安) ja pandoja ChengDussa (成都). Lisäksi erittäin hyvin mieleen on jäänyt kaverien kanssa tehty neljän päivän vaellus- ja telttailumatka LingShan(灵山)-vuoren huipulle, jossa todistettiin paikallisten avuliaisuus, kun juomavesi pääsi yllättäen loppumaan. Toinen mieleenpainuva kokemus oli kiinalainen uusivuosi tyttöystäväni perheessä Sisä-Mongoliassa BaoToussa (包头) – kiinalaista perhe-elämää autenttisimmillaan. Tämä on kuitenkin vain jäävuoren(冰山) huippu.

Asia, jota et pääsisi tekemään / kokemus jota et saisi Suomessa?

Kiina. Kiina on valtava maa täynnä tehtävää ja koettavaa, äärimmäisyyksiä aina kylmästä kuumaan, kosteasta kuivaan, miedosta tuliseen, rutiköyhästä upporikkaaseen, hajuista tuoksuihin, likaisesta puhtaaseen, muslimista ateistiin ja kamelista pandaan. Niin kieltä kuin maatakaan ei vuodessakaan täysin opi tuntemaan. Kiina on kokemuksena kuitenkin ainutlaatuinen, mitä ei Suomessa, joka on Kiinan mittapuulla asukasluvultaan pieni kylä, saa mitenkään emuloitua. Kiinassa koetaan koko Kiina.

Mikä on parasta vaihtokohteessa?

Ruoka, ihmiset ja mahdollisuudet. Kiinassa on kokonaisuudessaan kahdeksan eri ruoanlaiton pääsuuntausta. Jos olet koskaan miettinyt, josko jostakin voisi tehdä ruokaa, niin Kiinassa siitä on jo todennäköisesti tehty. Allekirjoittaneelle uusia ja/tai erikoisia kokemuksia olivat esimerkiksi sammakko, jänis, ankanpää, kanan ja naudan suolet, verihyytelö sekä kananvarpaat. Kiinassa ruoka on erittäin vahvasti sidoksissa kulttuuriin. Se näkyy siinä kuinka paljon hyviin raaka-aineisiin ja mausteisiin ruoassa panostetaan. Ruokaa syödään aina juhlatilaisuuksista bisnesneuvotteluihin juoden paikallista viinaa baijiuta (白酒).

Mikä on paras tapa verkostoitua / hankkia kavereita vaihtokohteessa?

Toinen paras asia ovat ihmiset. Minulla on ollut etuoikeus päästä tutustumaan mahtaviin tyyppeihin maailman jokaisesta kolkasta. Kiinalaiset ovat ystävällisiä ja avuliaita sekä todella uteliaita. He tykkäävät kysellä todella paljon ja osa kysymyksistä saattaa suomalaisesta olla hieman tungettelevia, mutta ei siitä kannata itseensä ottaa. On heidänkin joukostaan muutama kaveri löytynyt. Paras tapa saada kavereita on olla liikkeellä avoimella asenteella ja rohkeasti ottaa kontaktia. Itse sain ensimmäisen kaverin Pekingin lentokentällä, kun päätin murjottamisen sijaan rupatella. Kiinassa ei hirveämmin ole ainejärjestötoimintaa vastaavaa toimintaa, mutta omalla aktiivisudella oman porukkansa löytää helposti.

Mitä tulee ammatilliseen verkostoitumiseen, Kiina on luvattu maa. Olennainen osa Kiinan kulttuuria on GuanXi (关系) eli henkilökohtaiset suhteet – jos tunnet oikean henkilön, niin saat asioita aikaan. Kiinan yliopistossa opiskelevat ovat maan fiksuinta (ja yleensä myös rikkainta) kärkeä, joten näiden suhteiden solmimisella voi olla myös pitkällä aikavälillä hyötyä. Tietenkin kieliyliopistossa tarkoituksenhakuisella verkostoitumisella on omat rajoituksensa, mutta Kiinan kokoisessa maassa pelkästään länsimaisella taustalla saa paljon yllättäviä mahdollisuuksia. Kiinassa on myös paljon expariaattien (kiinassa asuvien ulkomaalaisten) yhteisöjä, joista suurimmalla osalla on joko entuudestaan vaikutusvaltaa tai heillä on hyödyllisiä kontakteja. Erityisesti ulkomaalaisten suosimat baarit, tapahtumat ja harrastukset ovat hyviä paikkoja etsiä tuttavuuksia.

Voinko suositella tätä?

Ehdottomasti. Henkilökohtaisesti Kiina on ensimmäinen kaukomaa, jonne olen koskaan matkustanut yksin. Harppaus tuntemattomaan on ollut valtava. Koen, että tämä etappi on avartanut omaa maailmankatsomustani. Ruoka on hyvää, ihmiset ystävällisiä ja olosuhteet oman kulttuurikuplan puhkaisemiseen ja horisontin laajentamiseen ovat otolliset. Kampuksen sisällä omaan kansainväliseen porukkaan voi kuplautua helposti, mutta allekirjoittanut ei ole antanut sen häiritä liikaa, koska en ole muutenkaan kovin kokenut matkailija tai maailmankansalainen – kaikki on uutta. Muutaman kiinalaisen kaverin olen saanut ja se on toistaiseksi hyvä. Olen ehdottomasti menossa Kiinaan uudelleen ja rohkaisen sinuakin kokeilemaan, mitä tämä maa voi sinulle antaa.