Kurkistus dumppareiden elämään kampuksella ja sen ulkopuolella

Duunia, unelmia, mahdollisuuksia, potentiaalia , päätöksiä, ihmisiä – näistä on puheenjohtajan juhlavuosi tehty

Duunia, unelmia, mahdollisuuksia, potentiaalia , päätöksiä, ihmisiä – näistä on puheenjohtajan juhlavuosi tehty

Moikka,

 

Oli vuosi 2016 tammikuu ja päädyin hieman sattumankaupalla opiskelemaan tietojärjestelmätiedettä. Suhteellisen aktiivisen opiskelujen aloituksen jälkeen mietiskelin kuumeisesti sitä, mitä hallitustoimininta voisi minulle antaa ja kuinka paljon joutuisin siihen uhraamaan aikaa. Samalla hiipi pieni kylmä hiki selkäpiihin ja ajatus siitä, riittääkö se oma osaaminen. Syksyllä 2016 tein varmasti sen opiskeluaikani merkittävimmän päätöksen, nyt tai ei koskaan haen hallitukseen ja lopetan turhan jahkailun. Siitäpä strarttasikin sellainen reissu mitä en olisi koskaan luullut kokevani. Vuoden 2017 hallituksessa toimin yrityssuhdevastaavana, josta jatkoin hallitustyöskentelyä vuoden 2018 puheenjohtajaksi. Oppia on tullut roimasti ja samalla matkaan on mahtunut vastuuta, ilon hetkiä, elinikäisiä ystävyyssuhteita ja varmasti myös ajoittain sitä karvaampaa kalkkia. Mutta mitään en vaihtaisi!

 

Itse puheenjohtajan pestiä voisin kuvailla vastuunkannoksi järjestön asioista koko vuoden ajan. Tällä tarkoitan sitä, että puheenjohtajana pääset vastaamaan tämänhetkisestä toiminnasta, sekä siitä miltä se tulee näyttämään tulevaisuudessa. On tärkeää pyrkiä luomaan päätöksiä ja ratkaisuja, jotka kantavat myös pidemmällä aikavälillä. Tällöin myös seuraavan toimijan on helpompaa jatkaa järjestön eteenpäin viemistä.

 

Puheenjohtajan toiminnassa moni asia ei näy ulospäin. Ajoittain se merkitsee erilaisia tapaamisia sidosryhmien kanssa, useampia kokouksia ainakin tiedekunnan, keski-suomen ekonomien, keski-suomen kauppakamarin dul -valiokunnan, sekä muiden opiskelijoita koskettavien tahojen kanssa. Puheenjohtajana on tärkeää  tuoda järjestön asioita kuuluviin merkittävissä paikoissa ja samalla pitää sisäinen toiminta tehokkaana ja mielekkäänä. Koska olet vastuussa järjestön toiminnasta on hyvin tärkeää olla kartalla siitä, mitä kukakin pestinhaltija tekee ja kuinka asiat etenevät.

 

Pesti itsessään haastaa aivan varmasti jokaista ihmistä ja puheenjohtajuuteen liittyy myös paineita ja odotuksia.  Kokonaisvastuu saattaa joskus lyödä vasten kasvoja ja vuoden aikana joutuu varmasti istumaan alas muutaman kerran ja miettimään miten tilanteesta selvitään. Puheenjohtajana et ole ikinä kuitenkaan yksin. Vaikka tätä blogia yksin saa raapustellakin, niin puheenjohtajan viitan saisi jakaa ajoittain useamman henkilön kesken. Etenkin varapuheenjohtajan antama tuki ja turva on erittäin tärkeä. Järjestötoiminnalle on annettava aikaa ja vaikka puheenjohtajan pestissä on pääsääntöisesti sen 24/7 tavoitettavissa, on tärkeää jättää opiskeluille ja vapaa-ajalle tilaa. Joskus puhelimeen on  tullut vastattua kalareissulla jokiveden ollessa melkein korvissa tai alkuviikon suunnitelmat ovat menneet sunnuntaina uusiksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että ainejärjestön kannalta edullisia päätöksiä ei kuitenkaan tehdä yömyöhään tai sunnuntaisin.

 

Parasta puheenjohtajan roolissa on se yhteen hiileen puhaltaminen. Sen näkee konkreettisesti esimerkiksi siinä, että jokainen tukee toisiaan ja pyrkii tekemään siitä toisen työstä mahdollisimman helppoa. Puheenjohtajan tulee pystyä luottamaan muihin toimijoihin ja siihen, että jokainen hoitaa omaa sektoriaan nii hyvin kuin vain kykenee. Haluankin kiittää jokaista aktiivia siitä vastuunkannosta ja oma-aloitteisuudesta joka tänä vuonna toiminnassa on ollut. Samalla aikaisemmat toimijat ovat antaneet neuvoa niin ohjesääntöihin, käytännön asioihin, kuin myös esimerkiksi tulevaan strategiaan. Kaikki tämä tapahtuu kuiten ihmisten omalla ajalla ja rakkaudesta järjestöä kohtaan. Se on lämmittänyt useasti vuoden aikana omaa mieltä.

 

Vaikka suurin osa ajasta usein meneekin järjestön yleisen toiminnan pyörittämiseen, myös puheenjohtajisto voi luoda aina jotain uutta.  Tänä vuonna itselläni tavoitteena oli opiskelijarekrytoinnin ja toiminnan jatkuvuuden parantaminen. Tätä varten syntyi yhdessä tiedekunnan kanssa  IT -CREW hoitamaan opiskelijamarkkinointia ja Dumppi ry:n strategiakin valmistuu hyvää vauhtia tullen jatkossa johdattelemaan koko järjestön toimintaa. Puheenjohtajan on tärkeää pystyä analysoimaan kriittisesti, mutta rakentavasti järjestön toimintamalleja ja viemään niitä jatkuvasti eteenpäin.

 

Hienoin asia kuluneessa vuodessa on ollut se, että pääsee kertomaan ja näyttämään muille, kuinka huikea ainejärjestö Dumppi ry on ja kuinka uniikkia porukkaa sen jäsenistöstä löytyy. On ollut suuri kunnia toimia puheenjohtana juuri juhlavuotena ja saada olla viemässä monen vuoden tavoitetta maaliin, kun järjestö täyttää 50 -vuotta. Tämä vetääkin mieleni nöyräksi ja kiitolliseksi jokainen päivä. Määränpää näkyy jo, mutta vielä on aikaa puristaa ne viimeiset mehut irti. Sen jälkeen viestikapula vaihtuu ja se legendaarinen pj- viitta vaihtaa omistajaa. On siis aika uusien toimijoiden ja uusien ideoiden. Dumppi ry on antanut enemmän kuin pystyin ikinä odottamaan. Onneksi uskallan myös sanoa, että Dumppi ry elää ja hengittää paremmin kuin koskaan!

 

Kiittäen

Sakari